Cum întreții cașmirul

Ce este cașmirul

Lâna de cașmir, cunoscută, de obicei, drept cașmir, este o fibră obținută din lâna caprelor de Kashmir și din alte tipuri de caprine.

Utilizarea comună definește fibra drept lână, dar este mai fină și mai moale decât lâna de oaie. Unii spun că este păr, dar procesul de fabricare a cașmirul necesită tocmai îndepărtarea părului din lână. Cuvântul cashmere (rom. cașmir) este o ortografiere veche, în limba engleză, a regiunii Kashmir, o zonă din nordul Indiei, la granița cu Pakistanul. 

Cașmirul are textura fină, puternică, ușoară și moale. Îmbrăcămintea făcută din ea asigură o izolare excelentă, de aproximativ trei ori mai mare decât cea a lânii de oaie. Cașmirul este, de asemenea, mai moale decât lâna obișnuită.

Această lână este obținută din zona gâtului caprelor de cașmir în perioada de năpârlire de primăvară, în intervalul martie-mai.

cașmir - sfaturi de întreținere

Cum îngrijim cașmirul

În general, cașmirul nu este dificil de îngrijit, dar există câteva tehnici de bază prin care vă veți putea asigura că produsele voastre din cașmir vor rămâne în aceeași stare din momentul în care le-ați cumpărat. 

Purtare

Încercați să evitați contactul cașmirului cu deodorantul sau parfumul. Acestea pot modifica culoarea cașmirului, iar substanțele chimice din ele pot provoca scăderea rezistenței mecanice a țesăturii. Așadar, asigurați-vă că purtați articolele din cașmir după uscarea completă a deodorantului sau a parfumului aplicat.

Spălare/Curățare

Cașmirul trebuie spălat la fiecare 6-7 purtări. În general, se consideră că este mai bine să-l spălați de mână decât să îl curățați uscat. Excesul de dry cleaning îi poate reduce durata vieții. Multe mașini de spălat au o setare de spălare manuală sau spălare lână, care poate fi combinată cu cea mai scăzută temperatură, dar dacă nu sunteți siguri de ele, este preferabil să le spălați de mână. 

Atunci când spălați manual, folosiți apă călduță (nu caldă) și un șampon pentru bebeluși sau detergent soft pentru lână. Nu frecați niciodată cașmirul, ci strecurați ușor apa cu detergent prin țesătură. Este important să nu atârnați niciodată puloverul de cașmir de umeri atunci când este ud, deoarece acest lucru îl poate întinde. Odată curățat cașmirul, asigurați-vă că l-ați clătit bine de tot detergentul. Uscați-l prin așezarea pe un prosop. Nu folosiți un uscător de rufe sau orice altă sursă de căldură directă. Dacă e cazul, aduceți-l la forma inițială în timp ce se usucă.

Pilling și curățarea fibrelor lăsate de cașmir

Pilling-ul se referă la micile bobițe de material care se formează, în timp, pe articolele din cașmir. Spre exemplu, în cazul puloverelor, fenomenul apare în zonele de frecare dintre interiorul antebrațului și șolduri, iar la șaluri, în zona de contact cu gulerele paltoanelor sau jachetelor. Motivul este ruperea microfibrelor foarte fine, cauzată de frecarea materialului de diverse, dar și în timpul spălării. Pilling-ul în exces poate fi inestetic și face ca articolele din cașmir să arate vechi și uzate. Un aparat de bărbierit pentru textile va îndepărta fără efort bilele inestetice și va returna cașmirului gloria sa anterioară. La fel, fibrele pe care cașmirul, la primele purtări, le poate lăsa în urmă, pot fi curățate cu o rolă pentru scame.

Depozitarea

Produsele de cașmir se depozitează pliate. Pot fi păstrate în pungi de plastic, pentru a evita moliile și alte insecte care sunt atrase de lână. Dacă acest lucru nu este posibil, asigurați-vă că este într-un mediu fără molii și că orice eventuale firimituri sunt periate înainte de depozitare, deoarece acestea poate atrage insecte. Este important să nu atârnați pe umerașe articolele din cașmir, deoarece aceasta le poate face să se întindă.